maanantai 7. syyskuuta 2015

60-luvun tuoli

Tuoli ennen ja sitä ennen.

Kesäloma on takana ja on vihdoin uusien töiden aika. Tällä kertaa vuorossa on 60-luvun tuoli.
Purkutöiden jälkeen on vuorossa... ennallistaminen. Uudet satulavyöt, pohjakangas, vanha kakku +lisää täytettä, läpiveto-ompeleet, reunatukiompeleet, päälitäyte, flokkivanu ja päälikangas. Selkänojaan ei kauheasti koskettu. Juuttikangas sai jäädä, päälle flokki ja taakse ristiseläntuki satulavyösta sekä yksi sitomalanka nappien kiristystä varten.

Uudet satulavyöt.
Läpiveto-ompeleita.
Valmis.

sunnuntai 24. toukokuuta 2015

Remmituoli




On tullut vähän kerrattua vöiden kiristelyä Artekin remmituolin kanssa. Yksinkertaisuudessaan vanhat katkeilleet vyöt irrotettiin ja uudet laitettiin vastaavasti tilalle.
Kiinnityksessä  käytettiin piikitöntä satulavyönkiristintä, piikikkäästä olisi jäänyt kauheat reiät. Vyöt kiinnitettiin ensin kaareville muodoille, istuimessa leveys suuntaan ja selkänojassa korkeus suuntaan, loput vyöt koripunontana näitä vasten.

keskiviikko 20. toukokuuta 2015

Pintakäsittely




Meillä oli lyhyt kahden päivän mittainen pintakäsittely kurssi, jolloin pääsi vähän näkemään sitäkin puolta verhoilusta. Osa petsasi tuolin jalkoja, jotkut koittivat viilutuksen korjausta. Itse olin ryhmässä joka korjasi lehtikullatut kehykset, joiden kaiverrukset päässeet lohkeilemaan.



Lohkeilleet kulmat peitettiin kipsillä, joista sitten veisteltiin kadonneet kukkakuviot jälleen esiin (ikävä kyllä kaikki kulmat olivat huonossa kunnossa ettei muottia voitu tehdä)

Kulmat pohjamaalatiin tikkurilan taika, kulta- ja pronssimaaleilla pari kertaa. (Lyhyen ajan vuoksi ei voitu kokeilla oikeaa lehtikultausta)

Kehykset viimeisteltiin vielä patinalla johon tuli puuöljyä ja mustaa väripastaa. Seos levitettiin ensin kauttaaltaan, pyyhittiin suurin osa pois jättäen kuitenkin syvennyksiin vielä patinaa. 

Rahi


Rahin valmistus perinteisellä tekniikalla on mitä loistavin harjoitus ja mitä surkein sijoitus.
Siinä pääsee testamaan mm jousien sidontaa, heinällä täyttöä ja kantin tekoa.
Runko oli valmiina, tähän kiinnitettiin pohjatukilankat jotka yhdessä pohjakankaan kanssa vastaavat satulavöitä.
Joustimia ei voi asetella ihan miten sattuu. Tulisi huomioida että joustin pyrkii kaatumaan solmusta vastakkaiseen suuntaan, joustimella oltava ns vastavoima. Kun joustimet sijoitettu oikein ne ommellaan kiinni pohjakankaaseen ja lankoihin neljästä kohtaa.


Poikittaiset tukisidonnat
Kun kaikki jouset ovat tukevasti kiinni alkaa varsinainen sidonta. Poikittainen tukisidonta aloitetaan sopivan mittaisten sidontalankojen leikkuulla = joustinten yli + takaisin puoleen väliin + 15cm tähän väliin luisusolmu + puoleen väliin + 15cm.
(Jos lanka loppuu kesken sidonnan tai tulee paha nirhauma, jatkon voi liittää merimiessolmulla)

Sidonnassa käytetään puolisolmuja, yliheittoja, solmuja ja siansorkkia. Kun kaikki jouset saatu sidonnalla oikeaan korkeuteen sama tehdään myös toiseen suuntaan.

Tämän jälkeen tulevat välitukilangat = solmu jokaiseen lankojen risteyskohtaan

Reunatukilangat = estävät reunimmaisten solmujen liikkumisen


Välitukisidonnat

Sidonnat valmiina

 Sidontojen päälle tuli juuttikangas, tämä ommeltiin joustimiin.
Täytelankalenkit (solmutikkejä) kiertävät reunoilla + keskellä, lenkit täytetään meriheinällä aloittamalla ulommista lenkeistä, täyttämällä sisältä ulos.
Heinä peitetään juutilla johon merkitään läpiveto-ompeleiden paikat jotka mitataan sarjan ulkoreunasta joustimen etureunaan + 1cm. Pistot noin 8cm pitkiä, syvyys suunnassa mennään perustäytteen läpi muttei joustimiin asti (käytetään tuplaria eli kaksikärkistä neulaa.) 
 Läpivetojen jälkeen tehdään reunatukiompeleet jotka pitävät reunan kuosissa. Ompeleet kulkevat perustuksen ulkoreunasta perustuksen reunan päälle. Ompeleet tulevat n. 2cm päähän toisistaan. Ommeltaessa on takkailtava että reunasta tullee varmasti halutun muotoinen.
 Ompeleiden jälkeen on luvassa täytelankalenkit välitäytteelle, joka on ohut kerros kookoskuitua. Tämän päälle tulee vanua, sarjoihin tulee pahvit peittämään kiinnityksiä ja lopuksi liinaus.







Kun pohjatyöt on tehty, rahi päästään viimein verhoilemaan!





perjantai 10. huhtikuuta 2015

50-l tuoli


Kirpparilöytö
 Ostin kirpparilta tälläsen 50- luvun tuolin loistavaksi verhoilun harjoitteluksi. Joku oli jo itse harjoitellut verhoilua. Alta paljastui vanha alkuperäinen kangas ja katkenneet kumivyöt sisältö oli muutenkin aika tomuna.












Alkuperäinen kangas
Rikkinäisiä kumivöitä

Tekstiilikumivyöt kiinnitetty
 Kun vanhat sisälmykset oli saatu pois, tilalle kiristettiin tekstiilikumivöitä. Vöiden päälle niitattiin laminaattikangas. Sen päälle liimattiin 3cm vaahtomuovi ja vanua pintapehmusteeksi.

Pohjatyön valmistuttua kaavoitin sivukapat, leikkasin kankaat ja ompelin erilliset huput selkänojalle ja istuinosalle. Saumoihin tuli katesaumat. Huput kiinnitettiin enimmäkseen niittaamalla, selän ja istuimen väli piilopistoin. Raaputin jaloista vanhat lakat ja lakkasin ne uudelleen.


Valmis tuoli




maanantai 23. maaliskuuta 2015

Materiaalioppi


Verhoilumateriaalit ovat varsin tärkeä osa
 verhoilua, ilman niiden tietämystä
Kuparoitu teräslanka
työ käy vaikeaksi. Tässä mainittuna useimpia
Satulavöitä ja rottinkia




Kuparoitu teräslanka
käytetään huonekalun rungon pohjarakenteena
kovareunaisessa joustinperustuksessa.

Satulavyö
käytetään istuinrakenteissa, joissa vyö punottu koripunoksella istuinalustaksi.

Rottinki
on ruokoa jota käytetään istuimissa ja selkänojissa.

Lankoja
tarvitaan joustinten sitomiseen, reunatuki- ja läpiveto-ompeleisiin sekä täytelankalenkkeihin.

Nauloja ja sinkilöitä
käytetään mm kupari- ja sitomalankojen kiinnitämiseen.
Lankoja

Verhoilunauloja, sinkilöitä, nupinauloja...

Perinteisiä täytteitä

Puuvillavanu


 Perustäytteenä käytetään meriheinää ja lastuvillaa. Välitäytteenä jouhia ja keinojouhia eli kookoskuituja. Pintapehmeyttä tuodaan vanuilla.

Teollisella puolella pehmustus toteutetaan vaahtomuoveilla. Pojalle laitetaan jämäkämpää vaahtomuovia tai vaikka limiä. Päälle kimmoisampaa vaahtomuovia, joka lisää istuinmukavuutta.
Harmaavanu

Vaahtomuoveja

tiistai 10. maaliskuuta 2015

Emma


Emma-tuoli on yksi vaihtoehto viimeiseksi näytetyöksemme.  Näytön aika ei ole vielä, mutta nyt sen pehmustusta ja päällystystä on vähän harjoiteltu. Työ alkoi purkamisella, entiset jouset ja osa istuin pehmusteista jätettiin.


 Perinteisen istuimen päälle liimattiin kaksi kerrosta vaahtomuovia, 3 ja 2cm, ne viistettiin nurjalta puolelta jotta istuu paremmin. Selkänojaan liimattiin risriseläntuki joka myös viistettiin. Tämän päälle liimattiin koko selän peittävä vaahtomuovi.
Istuin ja selkänoja vanutettiin ja liinatiin.




                                    Liinauksessa oli tärkeää sen leikkaus, jotta se istuisi hyvin.
                                    Leikkausten tulisi mennä kohti takasarjoja.
 Liinauksen jälkeen alkoi varsinainen päällystys joka alkoi istuimen kaavoittamisesta lopullisella kankaalla. Tere ommeltiin ensin kappaan, varmistettiin että istuin oikean muotoinen. Kun kappa ja istuin ommeltu yhteen ne niitattiin runkoon. Selkänoja aloitettiin etuselän niittauksella, tässä piti vahtia lankasuoruuksia. Napit paikoilleen, taakse pahvit ja takaselkä kiinni piilopistoin. Emman teko ei kuitenkaan ollut yhtään niin helppoa kuin ehkä kuulostaa. Sinne tänne tahtoi jatkuvasti jäädä ryppyjä, leikkaukset ja lankasuoruudet tahtoivat mennä minne sattuu. Virheen ja erehdyksen kautta emma kuitenkin viimein jököttää valmiina.  




sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Uusrenesanssi


Työn alla minulla on ollut uusrenesanssin tuoli joka oli päässyt melko huonoon jamaan. Tuoli olisi ennenpitkään päätynyt kaatopaikalle. Tältä tuoli siis näytti ennen kuin koskin siihen. Työ alkoi purkamisella, tutkimisella mitä sisältä löytyy ja miten kaikki on tehty.

Tuoli oli tehty heinistä, ruostunesita jousista ja nauloista, siinä oli käytetty hyppysellinen kuluneita satulavöitä ja ripaus kauniita kankaita.

Tuoli oli siis tehty kaikenlaisesta herkullisesta, mutta siinä oli myös vikansa. Puuosat olivat osittain pahoin vaurioituneet ja osat kadoksissa. Liimat olivat kuivuneet ja liitokset ratkeilivat. Sain purkaa työn aivan alkutekijöihin ja luvassa olisi uusien puuosien tekemistä, mikä tosin jää myöhemmäksi näin jakson vaihtuessa.



Sisältä löytyi kaikenlaista mielenkiintoista
Tältä näyttää nyt uljas renesanssituoli


T-tyyny



 Ompeluharjoituksena meillä oli t-tyyny keskitereellä. Tyynyä käytetään yleensä laiskanlinnan istuimena tai selkänojana.
Tyyny jossa on kaikki herkut: puolikaavoitusta, liimausta, rypytystä, keskitere, vetoketju.

10cm vaahtomuovin päälle liimattiin 1cm vaahtomuovi. Väliin jätettiin rako saumanvaroja varten. 



Ompelun aloitin vetoketjusta, tämän jälkeen kulmiin tulevat rypytykset ja tere niiden väliin. Lopuksi kohdistin vetoketjukapan paikoilleen. Ja sitten olikin kova tunkeminen tyynyn työntämisessä pussukkaan ja vetoketjun vetämisessä kiini.