lauantai 12. marraskuuta 2016

Napitus


Tämä on päämäärä, napitettu rahi.





Lähtökohta oli tämä, ontto vanerilaatikko jonka pinnassa vaahtomuvi. Kankaan irrotuksen jälkeen luonnostelin lakannalle rahin päällä millainen nidonta, nappien väli näyttäisi hyvältä. Kun olin tyytyväinen merkkasin nappien paikan myös nurjalle puolelle, eli vanerilaatikkoon ja porasin siihen pienet reiät josta lanka neuloineen mahtuu läpi. Tämän jälkeen aloin työstää oikeaa puolta. Tein vaahtomuoviin reiät nappeja varten sekä pienet alkuviillot tulevia laskoksia varten. Reiät ja viillot tulivat myös vanuun. Reikien tulisi olla n. 5mm suurempia kuin napien halkaisijoiden.

Luisusolmu 
Tämän jälkeen varsinaista verhoilukankasta sovitellaan paikalleen,  sitä tarvitsee varata riittävästi laskoksia varten. Isommissa kohteissa olisikin hyvä heftata aluksi pieni koepala vähintään kolmen karon (=salmiakkikuvio) yli ja laskea siitä ylimääräisen kankaan tarve.

Napitus tapahtuu nappirivi kerrallaan. Napit kiristetään haluttuun syvyyteen luisusolmulla. On hyvä käyttää vahapintaista nappilankaa joka ei katkea niin helposti. Vanerilaatikko tapauksessani niittasin langat vielä nurjalle puolelle. Napituksen aikana ja tämän jälkeen asettelin laskoksia pryylillä oikein päin, eivät esim selkänojassa keräisi niin paljon pölyä. Lopuksi niittasin vielä helman kiinni nurjalle puolelle.


Laskosten suunta

perjantai 11. marraskuuta 2016

Metso


Olin kesätöissä Kulttuurikeskus Untamalassa valvomassa taidenäyttelyä ja hiljaisina hetkinä pääsin restauroimaan seinällä ollutta metso teosta, josta vuosien varrella on muodostunut eräänlainen kullttuurikeskuksen symboli. Metson maalit rapisivat ja kankaiden väri oli haalistunut olemattomiin. Aluksi hieman purkutyötä, mutterien ja ruuvien vääntöä, maalien raaputtamista ja hiomista sekä vanhan verhoilun purkua. Sitten vain uutta ulkokäyttöön tarkoitettua maalia telaamaan ja kankaiden vaihto uusiin.

Metso valmiina, ensi kesänä se pääsee taas seinälle


keskiviikko 21. syyskuuta 2016

Kiertävä sirkus

Lippukassa ja sirkusnorsu

Sirkus saapuu kaupunkiin! Lopputyöni oli kiertävä sirkus Lastenkultturikeskus Rullaan Tampereelle. Sirkus on kiertänyt ympäri Suomea eri tapahtumissa ja nyt se on jälleen palannut juurilleen ilahduttamaan ja opettamaan lapsia entisajan sirkuksesta. Sirkukseen kuuluu neljä sirkusvaunua, norsu, teltta, maneesi, tintamareski, kanakoppi ja kiviä.
Itse toimin lähinnä sirkuksen tirehtöörinä ja komensin luokallista oppilaita. Kävin Tampereella paikan päällä tutustumassa sirkuksen ensimmäiseen sijoituspaikkaan ja keskustelemassa mitä asiakkaat haluaisivat.
Kaiken lähtökohtana olivat tietysti lapset; heidän turvallisuutensa ja mittakaavansa. Toisena tuli käytännöllisyys, kaiken tuli olla helposti koottavaa, jotta kuka vain osaisi koota sirkuksen. Visuaalisuutta ei saanut myöskään unohtaa. Piirsin kaiken mittakaavassa ja hyväksytin piirokset sekä hinta-arviot asiakkailla.

Teltta, aasinhäntä tyyppinen peli ja tintamareski

Rakentamisen alkaessa määrättiin ryhmät sirkuksen eri osa-alueille. Osa vastasi vaunuista, toiset teltasta, kolmannet norsusta. Itse valvoin kaiken sujumista. Katsoin että kaikille riitti töitä, asiat valmistuisivat aikataulussa ja suuremmitta ongelmitta. Kaiken tuli lopulta sopia yhteen.

Materiaaleina käytettiin vaunuissa vaneria, katot solumuovia. Norsu on styroksia, sillä on metallirunko ja se on päälysetty revulteksilla. Teltan katossa on hyödynnetty päivänvarjoa, muutoin se pysyy pystyssä pyöröpuilla, jotka kiinnitetty sokkatapeilla. Tintamareski on maalattu kovalevylle ja sillä on kertopuu jalat. Pelle-peli on maalattu metallille, nenässä mangneetti.
Sirkus oli varsin opettavainen projekti. Siinä pääsi suunnittelemaan tuotteita alusta asti, pohtimaan sopivaa mittakaavaa ja toteutustapaa sekä laskemaan materiaalikustannuksia. Ennen kaikkea oli hienoa että joka taholla asiat sujuivat jouhevasti, luokkahenki oli kerrassaan mahtava. 
... ja olihan se ihan kivaa välillä komennella muita.

Sirkus Rullassa

tiistai 20. syyskuuta 2016

Seikkailupuisto

Kuka kanimoi Koekaniini Koposen; näyelmä jota olin lavastamassa työharjoittelussa Turun Seikailupuistossa. Pienoismallit olivat lähtökohtana lavastukselle, niitä kuitenkin muokattiin työn edistyessä. Kuvissa puhelinkoppi, hullun tiedemiehen pöytä ja yleisilme. Lisäksi tarvittiin valaisimia, palkintokaappi, rappuset ja puhelin.

Toinen työsarka oli lapsille ja vanhemmille tarkoitettu taukotila eväiden syömistä varten. Penkkejä, pöytiä sekä sohva hiottiin ja maalattiin. Uusia huonekaluja valmistettiin: hyllykkö leluille, vitriinikaappi taiteelle, portti pitämään lapset turvallisella alueella, säilytyslaatikko eksyneille lapasille, valtaistuin synttärisankareille, pöytiä, naulakko ja kello. Työympäristö oli mahtava, ihmiset hauskoja, oma ideointi sallittua eivätkä työt ainakaan loppuneet kesken.

Taukotila
Penkkejä ja hyllykkö
Vitriinikaappi ja naulakko
Valtaistuin
Löytötavarat, kello ja portti

Kahvila

Kahvila halusi uudistaa ilmettään teemaviikollaan. Donitsi tuoleja, appelssiini kuvioisia pöytiä, karkkipuu ... ehkei joka kahvilan sisustus. Itse tein vohveli aiheisen maalauksen joka ripustettiin kahvilan seinälle. Mitat: 3m x 6m. Lisäksi autoin piparkakkutalon teossa. Materiaalina solumuovi ja kuumaliima.

Åbo Svenska Teater

Opintoihini kuului työharjottelu Åbo Svenska Teatterilla. Figaron häät olivat ohjelmistossa luvassa seuraavaksi. Projekti oli vasta alkuvaiheilla. Lavastaja oli lähettänyt joitain pienoismalleja muttei ollut itse ehtinyt käymään paikalla. Edelliset lavasteet veivät myös tilaa, joten suurempia figaron lavasteita ei senkään takia voitu aloittaa. Ensimmäisenä tein filmikeloja joiden päällä näyttelijät tanssivat. Nämä tehtiin styroksista ja vanerista. Osa filmikeloista liimattiin huojuviksi pinoiksi.

Portti






Seuraavat projektit tein yhteistyössä toisen lavasterakentajan kanssa. Oikeussaliin tarvittiin portti ja syytetyn penkki. Molemmat tehtiin vanerista ja valmiiksi sorvatuista jaloista. Metalliset nostomekanismit työparini hitsasi. Päälle maali ja patina.

Syytetyn penkki

Oliver

Seiniä, pylväitä, ovia, pöytiä, sänky ... Vaasan kaupunginteatteri tilasi meiltä pitkän listan näytelmäänsä Oliver Twist. Itselleni lankesi köyhäintalon sisäänkäynnin portti ja kyltti, jotka toteutin puusta ja vanerista. Pintakäsittelynä musta lattiamaali, kuultava helmiäismaali ja musta patina.
Saatuani nämä valmiiksi menin auttamaan tiilipylväiden kanssa. Tiilet ovat syrofoamia jotka on syövytetty asetonilla ja maalattu trend7:lla. Laasti koostuu hiekasta, purusta, liimasta, vedestä ja väripastasta.

Arjen arkki


Saku ry tilasi itselleen messukulissin nimeltä Arjen arkki. Sen tuli olla mahdollisimman kevyt, helposti koottava ja sen takaa tuli nähdä messukävijät. Työ toteutettiin parityönä ja se alkoi erilaisten malllien luonnostelulla jotka esitettiin asiakkaalle. Lopulta päädyttiin styroksiin, se on kevyttä ja siitä on helppo työstää pyöreitä muotoja. Styrok päälystettiin paperilla ja maalattiin. Taakse tuli hyllyt messuesitteitä varten. Teksti ja laskusilta sahatiin vanerista.

Angry Birds

Fantasiarakenne tilasi meiltä ison liudan vihaisia lintuja. Lintujen päätepysäkki olisi Tampereen Särkänniemi. Lintuja tehtiin parityönä jolloin pari vastasi kahdesta identtisestä linnusta. Ruumiit ja nokat ovat styroksia, jotka päälystettiin acrystaalilla. Acrystaali oli opettajallekin uusi tuttavuus joka vaati harjoittelua. Töyhdöt ja kulmakarvat tehtiin puusta. Lopuksi venelakkaan sekoitettua maalia pintaan. Itse vastasin keltaisista linnuista.

maanantai 19. syyskuuta 2016

Pienoismalli

Ensimmäinen varsinainen työ Tyrvään käsi- ja taideteollisuusoppilaitoksessa oli Yli-kirran pienoismalli, jolla harjoiteltiin pienryhmissä suunnittelua ja työkoneiden käyttöä. Jokainen hirsi salvoksineen työstettiin erikseen, samoin kattoviilut. Ryhmätyöskentely paisuikin pieneksi elokuvaksi. Jokaisen ryhmän talo poltettiin viherkankaan edessä, syyllisenä lohikäärme.


Emmat

Vähän näyttäisi siltä että emmat kaipaavat uutta verhoilua, täytteet pursuavat ja jalat heiluvat. Hihat siis heilumaan. Purkamisen ja jalkojen liimailun jälkeen varsinainen työ voi alkaa satulavöillä, jousien sidonnoilla, pehmusteilla ja ompeleilla.

Selkänojat olivatkin vähän tavallista kinkkisemmät, koska reunoihin tuli koko matkalta vulstit.Tuolin sarjat pehmustettiin myös, pyöreitä muotoja päästä varpaisiin. Päälystyksessä oli myös omat haasteensa kohdistuksen, kankaan paksuuden ja tulin muotojen suhteen.
Valmis!

Verhoomossa

Pääsin kuukaudeksi työharjoitteluun Verhoomo Alina Kurjelle. Tämä oli hieno tilaisuus päästä läheltä näkemään millaista verhoilijan arki on. Tehtäviäni olivat jakkaran päälystys, tuolien ja sohvien purkamista, sohvatyynyjen ompelua, 50-luvun tuolin sekä kahden killan verhoilu. Oli hienoa huomata verhoilijan luottavan tekemisiini ja sainkin työskennellä varsin itsenäisesti alusta loppuun.




Pormestari

Pormestarin verhoilua ja osien ruuvailua
Sain pieneksi välityöksi päälystää pormestarin uudella kankaalla, pohjatyöt oli edellinen oppilas jo tehnyt. Vähän korjailuja joutui pehmustukseen kuitenkin tekemään, ettei istuimen ja selkänojan väliin jäisi rakoa.
Käsinojien puuosia vaille valmis