keskiviikko 26. marraskuuta 2014

Kettu Repolainen

Repolainen poseeraamassa
Mukavana pikku välityönä tein ketun vanhasta verhokankaasta. Kaavat olivat olemassa jo valmiina, joten ei tarvinnut kuin leikata kangas ja ommella.
Ketussa oli paljon kaarevia muotoja, joten saumoihin tuli paljon hakkeja. Repolaiselle laitoin silmät ja kuonon napeista ja täytin kaverin vanulla.

Kilta


Kilta alunperin
Kiltatuolin uudelleen verhous alkoi jalkojen, istuinosan ja tekonahan irottamisella. Ratkoin  kaikki vanhat saumat. Kirjoitin osiin miten päin ja mihin ne kuuluvat sekä piirsin kohdistusmerkit. Vasaroin vanhat palat pöytään lakanan päälle, näin sain valtaosan kaavoista. Etukappale ei vain tahtonut millään suoristua, joten sen kaavoitin kääntökaavalla tuolista.

Uudeksi kankaaksi tuli harmahtava huopa. Aluksi ompelin etu- ja käsiosat yhteen, seuraavaksi takaosa ja katesaumat. Ompelun jälkeen tuolin runko ja irtoistuin vanutettiin.
 
Kaavoitusta
Kangas heftattiin. Niittaus aloitettiin selkänojan aukosta 1. Seuraavaksi etupuoli kiristettiin irtoistuimen alle 2, pohjaan 3 ja taakse ylhäältä ja sivuista 4. Lopuksi takapuoli kiristettiin ylös ja kiinnitettiin piilopistoilla, kuten myös edessä ja takana olevat jatkot. Irtoistuimen kankaan niittaus ja kiinnitys, jalkojen putsaus ja kiinnitys sekä valmis tuoli pakettiin.

lauantai 15. marraskuuta 2014

Satulavyö harjoitus

Valmiiseen rahirunkoon harjoiteltiin satulavöiden kiinnitystä. Rahi oli niin pieni, että siihen tuli ainoastaan kolme vyötä pystyyn ja kaksi vaakaan. Ensin rahin sisäreunaa pyöristettiin, jottei terävä kulma hierrä vyötä poikki, ulkoreunaan 45 asteen viiste joka auttaa myöhemmin naulaamista. Vöiden kiinnitys aloitettiin keskeltä, jotta vöiden kireys mahdollisimman tasainen. Vyö taitettiin kolmin kerroin ja lyötiin 5 sinkittyä huopanaulaa siksakkiin. Muutoin rahin sarja saattaa haljeta. Vyön toinen pää kiristettiin satulavyön kiristimellä, kiinitetiin ensin komella naulalla. Vyö taitetaan kolmin kerroin ja lyödään toiset kolme naulaa. Loput vyöt samalla tavalla pujottaen joka toisen yli ja joka toisen ali.
Satulavöiden päälle tuli juutikangas
Reunaan jätettiin tilaa päällyskankaalle

Käsinoja

Meillä on koulussa irtokäsinojia harjoitttelua varten, joita sitten puretaan ja kasataan vuoronperään. Eli työ alkoi purkamisella. Edellinen tekijä oli merkannut jo saumojen paikat, kohdistusmerkit ja lankojen suunnat. Seuraavaksi olikin vuorossa kaavoitus lakanalla ja heftaneuloilla. Kankaiden leikkaus, ompelua ja sovittelua... ja purkamista.

Vanhat kankaat otettu pois.
Satonen.
Lopullinen kangas oli paljon venyvämpää, kuin kaavana käytetty lakana
Purkamiseksi meni satonenkin
Kyllä siitä lopulta valmistakin tuli kun oli poistanut ylimääräisen kankaan

perjantai 14. marraskuuta 2014

Irtopäälinen

 Päälisen teko alkoi tuolin mittaamisella,
mittoihin lisättiin saumojen ja laskoksien varat. 
Kankaiden leikkuu vaati jonkin verran kohdistusta, jotta kuvio jatkuisi kauniisti.
Itse ompelu aloitetiin selkänojan ja istuimen saumasta, osat sovitettiin tuolin päälle ja taitettiin yläkulmat. Seuraavaksi ommeltiin takaselkä kiinni etuselkään sivuista ja ylhäältä. Istuimen ja selkänojan väliin, sekä ylös tuli vahvistavat katesaumat.
Helman aloitettiin edestä kohdistamalla, mahdolliset jatkokset piiloon laskoksien sisä taitteeseen. Laskokset vahvistettin taittosaumalla, helman alareuna taitettiin. Lopuksi helman taitoksia vähän ommeltiin kiinni, niihin olisi voinut laittaa vaikka rusetit.  

Irtopäälisen tulisi olla siisti nurjaltakin puolelta.
Kangas jota käytimme oli niin paksua eikä sen
pesua suositella. Päädyimme vain saumaamaan
sen. Se tulikin tarpeeseen.